PDL

sâmbătă, 26 mai 2012

,,Contractul social pentru Satu Mare”, anexa la contractele ,,baietilor destepti” din administratia locala (1)


 Contractele,,baietilor destepti” din Satu Mare, au fost de-a lungul vremii subiecte jurnalistice savuroase, peste care nu ar trebui sa se astearna uitarea, dimpotriva, pentru comunitatea locala ar trebui sa fie un real  semnal de alarma, in vederea Alegerilor locale din  10 iunie.

          Initiativa inedita a candidatlui USL la Primaria Satu Mare de a semna un contract cu fiecare satmarean care-l voteaza, ne-a facut sa simtim rece pe sira spinarii.
 
 

         Subiectul reusitei  in afaceri abia dupa debutul in viata politico- administrativa , ramane la fel de incitant, dupa multi ani de la capatuiala primilor pionieri intr-ale devalizarii bugetului satmarean. De la presedinti de Consiliu judetean, la primari sau simpli consilieri, se pare ca putini sunt cei care rezista acestor adevarate  tentatii. Astfel, intr-un oras cu un nivel al veniturilor pe cap de locuitor extrem de scazut, taxele, impozitele si utilitatile sunt comparabile cu ale locuitorilor unor adevarate metropole supradezvoltate. Si asta pentru ca de-a lungul timpului, constant, fiecare dintre acestia, prin intelegeri ticaloase, contracte impovoratoare pentru buget si interpusi,si-au tras partea leului. Daca cineva inca-si inchipuie ca iti trebuie multa munca, tenacitate si principii sanatoase ca sa reusesti in viata, uite, acest mit e spulberat magistral de oamenii pe care i-am ales in ultimii ani sa conduca destinele judetului. De la Szabo Pisti si Horea Anderco, de la Ovidiu Silaghi si Govor pana la jugul Florisalului si vaca buna de muls Luna Ses, de la asfaltarile si replombarile eterne, pana la contractele impovaratoare de paza si protectie , sifonarea banului public prin firme  ale alesilor locali a fost perpetuata cu deosebit succes. Am ajuns astfel un oras sarac, cu oameni saraci, dar cu o patura de functionari-afaceristi, extrem de prospera. Iar inceputurile aceste caracatite n-au fost deloc modeste. Vom prezenta in rastimpul pana la alegeri , timpul fiind destul de limitat, doar afacerile prospere ale celor care candideaza din nou si  care au facut parte si pana acum din administratia locala, dar nici in ruptul capului nu pot renunta la ciolan.

1.Contractele cu statul, succesul garantat al afacerilor de familie

 
     
 Societatea Lescaci Com Negreşti-Oaş, deţinută de Ioan Ciocan, face parte din grupul restrâns de firme care câştigă anual zeci de milioane de euro din contractele cu Administraţia Naţională Apele Române (ANAR). Ioan Ciocan este ginerele prim-vicepreşedintelui organizaţiei judeţene a PSD Satu Mare, deputatul Gheorghe Ciocan, fost prefect, vicepreşedinte şi preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. Surprinzator,  Gheorghe Ciocan, socrul omului de afaceri Ioan Ciocan, este si secretar al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din cadrul Camerei Deputatilor.  Ioan Ciocan, a făcut  primele afaceri cu Ministerul Apărării Naţionale, pe vremea lui Ioan Mircea Paşcu, în guvernarea PSD. A continuat cu lucrări mari câştigate în Dobrogea, fiind un apropiat al grupului Mazăre-Nemirschi, când PSD deţinea ministerul Mediului. A primit lucrări prin încredinţare directă şi din partea guvernului PNL, după inundaţiile din 2008, prin HG-uri semnate de premierul Tăriceanu. Controversata firma Lescaci Com SRL, detinuta de ginerele  deputatului PSD de Satu Mare  lucrează cu Apele Române din 1997, intre 2005-2009 a avut 64 de contracte, iar în anii 2010 și 2011 a avut doar….  14.

          Si ca sa nu fim acuzati ca ducem o altfel de  campanie decat ,, curata, civilizata , europeana”, vom reda dintr-o  interpelare curajoasa  a actualului Ministru al Transporturilor, astazi  si  partener  de alianta (USL) al deputatului  Ciocan ,Ovidiu Silaghi.   Acesta a prezentat in februarie 2006 situatia unui contract incheiat de MAPN si compania  LESCACI COM SRL in perioda 2002-2003, detinuta de Ioan Ciocan. Ovidiu Ioan SILAGHI sustinea atunci ca intre Ioan Ciocan, actualul deputat Gheorghe Ciocan si fostul ministrul Ioan Mircea Pascu ar fi existat o legatura. Iata ce spunea parlamentarul in 2006:

,,Am să vă prezint acum un caz tipic din guvernarea trecută. Avem o triadă: ministru, prefect, ginerele prefectului. Ministrul şi prefectul sunt evident din acelaşi partid politic, şi, cum reprezintă politic acelaşi judeţ, sunt, de ce nu, şi prieteni. Ministerul condus de ministrul respectiv are de executat o lucrare. Ca din întâmplare, una dintre societăţile care primesc contractul, foarte consistent, evident, este una controlată de ginerele prefectului. Şi astfel se închide triunghiul. Personajele acestei deloc imaginare relatări sunt: Ioan Mircea Paşcu -fost ministru al apărării, actualmente deputat PSD de Satu Mare; Gheorghe Ciocan - fost prefect de Satu Mare, actualmente vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare; Ioan Ciocan - patron al firmei SC Lescaci Com SRL, ginerele lui Gheorghe Ciocan.

Firma lui Ioan Ciocan a primit în perioada 2002-2003 un contract de executare a unor lucrări la Eforie Sud (Carmen Sylva) plătite de către MApN. Suma se ridica la 41 miliarde lei vechi. Poate părea ciudat că o firmă din Satu Mare a fost selecţionată să efectueze lucrări pe litoral. Dar trecem peste acest aspect. La fel de ciudat este că MApN a refuzat în 2004 să răspundă unei solicitări venite din partea presei şi să prezinte numele firmelor cu care a avut contract pentru lucrările de la Eforie Sud. După căderea PSD, s-a aflat numele acestor firme”


  

         Firma Lescaci a apărut pentru prima oară în presa locală şi naţională după un caz investigat de poliţistul de la Transporturi Feroviare, Matei Mărgărit, privind furtul unor vagoane-container cu piatră din Gara Satu Mare, produs în anul 2000. Piatra furată a fost folosită pentru construcţia drumului forestier din Pădurea Foieni, lucrare executată pentru 700.000 de lei de societatea Lescaci SRL Certeze, o firmă înfiinţată de Lescaci Com. Dosarul „Containerele“ a fost clasat fără acuzaţii, iar poliţistul Matei Mărgărit care a investigat cazul a fost tras pe linie moartă.

        Mărgărit a fost bătut în 14 martie 2004 în Gara Sătmărel de un grup de mascaţi la comanda şefului poliţiei TF Satu Mare, Viorel Codrean. Acesta a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru că a ordonat bătaia. Surse oficiale din poliţie susţin că bătaia încasată de Mărgărit are legătură cu dosarul „Containerele”, dezvăluit presei de Mărgărit, dar şi cu un alt dosar pe care acesta l-a investigat, în care un grup de contrabandişti de motorină furau combustibil din vagoanele aflate în Depoul Staţiei CF Satu Mare chiar sub nasul poliţiştilor. Numele deputatului Gheorghe Ciocan, la vremea aceea prefect, şi al familiei sale a fost vehiculat în presa vremii ca beneficiar al furturilor dezvăluite de Mărgărit.

        Afacerile de familie in batatura , nu sunt de lepadat. . La aproape zece ani de la demararea proiectului stațiunii de schi din Țara Oașului, la Luna Ses nu s-a schiat un metru. Inițiat în 2002 ca proiect comun al județelor Satu Mare și Maramureș, Proiectul Luna Șes – Borșa a fost crăpat în două, și-a epuizat finanțarea europeană, care a fost înlocuită cu bani de la Guvern și fonduri locale,  iar toate licitațiile din 2011 au fost contestate. Numele firmelor, care liciteaza, castiga sau contesta sunt aceleasi pe care le stiu toti satmarenii ca avand legatura cu lideri al administratiei locale. Se pazeste de noua ani, se inchiriaza, se comisioneaza, vorba romanului, daca nu ploua, picura. La nouă ani de la demarare, în stațiunea Luna Șes nu s-a realizat încă 50% din proiect, dar daca alegerile vor fi castigate de USL, in iarna vom zbura cu schiurile atingand vazduhul, multumind proniei ceresti ca  am iesit bine, noi cu divertismentul, altii cu buzunarele doldora.





                                                                                                                            Va urma.

6 comentarii la “,,Contractul social pentru Satu Mare”, anexa la contractele ,,baietilor destepti” din administratia locala (1)”

varga eusebiu spunea...
26 mai 2012 la 21:58

felicitari d-le Suta , sa aveti putere sa mergeti mai departe! Satmarenii merita asta, in sfarsit, dupa 20 de ani!!


florin spunea...
27 mai 2012 la 21:50

satmarul vuieste de de proaspata scena din deschiderea Zilelor orasului. Cica dr Ratiu Cosmin ar i vrut sa-si salute contracandidatii, dar Coica l-a lasat cu mana intinsa, ba l-a si amenintat si insultat. Cum comenteaza PDL-ul acest incident? Cum comentati d-voastra, d-le Suta, lipsa de reactie a conducerii partidului pe care-l reprezentati?


radu spunea...
28 mai 2012 la 20:19

Doctorul de racani Coica, n-o sa se ridice niciodata la nivelul profesional si moral al dr Ratiu, asta-i sigur! iar cum pt Coica, oricine manuieste cu dexteritate tensiometru e o amenintare, sa-l insulti si sa-l ameninti vine de la sine, asa, fiziologic!Ii curge prin vene sange de Che Guevarra!sau de Valer Marian??


Anonim spunea...
28 mai 2012 la 20:21

nuuu, de USL-ist procomunist, lenes si daca se poate...asistat social!


Anonim spunea...
29 mai 2012 la 18:21

Degeaba publicati aici pe blog asa ceva, desi e cat se poate de adevarat. De ce nu apare in presa locala acest material?? Nu il publica nimeni. De ce? Stim cu totii. Si ei sunt cumparati. Domnule Suta, macar in JDD sa apara, daca nici acolo, atunci unde? Mult succes in alegeri.


Anonim spunea...
29 mai 2012 la 22:38

sinteti varza! Ati reusit sa indepartati si ultimii oameni care isi mai pun sperantele in voi. Inotatori in ape tulburi, mosi apatici, spagari, turnatori incalziti la piept, nu aveti nici-o strategie si nu va puteti desparti de lingai. Uitati-va la USL-isti, aia stiu ce vor! Odihna vesnica PD Satu Mare


Trimiteți un comentariu